Dovolená 20.-27.9.2024. Veškeré vaše objednávky budou vyřizované postupně po návratu. Děkujeme za pochopení.

Co je Open ended hra?

V dnešním rychle se měnícím světě se další trendy a koncepty často dostávají do popředí zájmu rodičů, pedagogů i dětí samotných. Jedním z takových konceptů je open-ended hra, což v překladu znamená otevřenou hru. Ale co přesně tento termín znamená a proč je tak důležitý pro vývoj dětí? Pojďme se podívat na jedinečné rysy open-ended her, jejich věkovou neutralitu, použité materiály a zmínit i některé z nejvýznamnějších výrobců.

A co je vlastně open-ended?

Open-ended hra je typ aktivity, která nemá jasný výsledek nebo konečný cíl. Místo toho, aby děti měly striktně definované úkoly, mohou se svobodně vyjadřovat a experimentovat. Tato hra podporuje kreativitu, fantazii a schopnost řešit problémy. Příkladem open-ended hry může být stavění z kostek, malování na plátno, nebo využívání přírodních materiálů k vytvoření něčeho nového.

Věková neutralita

Jednou z největších výhod open-ended her je jejich věková neutralita. Hračky mohou být přizpůsobeny různým věkovým skupinám a dovednostem a zároveň různě staré děti vymyslí s danou hračkou něco jiného. Malé děti mohou začít s jednoduchými hračkami, jako jsou pěnové stavebnice, které mohou skládat a přetvářet. Starší děti pak mohou kreativně rozvíjet své dovednosti pomocí složitějších dřevěných či magnetických stavebnic nebo různých modelovacích hmot. Takto široké spektrum aktivit znamená, že open-ended hra se hodí pro děti jakékoli věkové kategorie a rozvoje.

Různé materiály hraček

Open-ended hra zahrnuje různé materiály a formy hraček. Mezi nejoblíbenější patří:

  1. Stavební bloky: Dřevěné nebo plastové kostky umožňují dětem vytvářet různé konstrukce. Jejich variabilita v tvaru a velikosti podporuje kreativitu.

  2. Magnetické hračky: Ano i magnetické stavebnice a hračky lze zařadit mezi Open ended hračky. Nekonečné možnosti skládání a tvoření dělá z magnetických hraček velmi oblíbený dárek.  
  3. Modelovací hmoty: Hmoty jako plastelína, hlína nebo jiné modelovací materiály umožňují dětem vytvářet objekty podle jejich představ.

  4. Přírodní materiály: Kamínky, klacíky, listy a další přírodní elementy nabízejí nekonečné možnosti pro kreativitu a objevování.

  5. Umělecké potřeby: Barvy, štětce, papíry a další umělecké materiály podněcují děti k vyjádření kreativních myšlenek.

Top výrobci open-ended hraček

Na trhu existuje několik výrobců, kteří se specializují na open-ended hračky a přinášejí dětem kvalitní a rozmanité možnosti. Mezi nimi lze zmínit:

  1. Grimm's: Německá značka známá svými dřevěnými hračkami, které podporují kreativitu a představivost dětí.

  2. Sarah´s Silks: Produkty zahrnují hedvábní šátky a doplňky, které podporují imaginaci a hravost dětí.

  3. Connetix: Společnost produkující magnetické kostky, které umožňují stavění a konstrukci s nekonečnými možnostmi.

Závěr

Open-ended hra je nejen zábavná, ale také klíčová pro rozvoj kreativního myšlení, sociálních dovedností a samostatnosti dětí. Díky věkové neutralitě a široké škále materiálů mohou děti v jakémkoli věku objevovat své vlastní nápady a myšlenky. S pomocí renomovaných výrobců, kteří se specializují na open-ended hračky, mají rodiče jedinečnou příležitost podporovat své děti v učení prostřednictvím hry. Takže, neváhejte a vydejte se na dobrodružství otevřené hry!