Dovolená 20.-27.9.2024. Veškeré vaše objednávky budou vyřizované postupně po návratu. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat Open ended hračky

Často mi pokládáte otázku, jak začít s otevřenými hračkami (OE). Fotografie na sociálních sítích vás lákají a inspirují, ale spousta z vás neví, jakým směrem se vydat. Než se podíváme na konkrétní hračky, pojďme si projít několik důležitých kritérií, která byste měli mít na paměti.

1. Barva

Na trhu existuje nespočet výrobců, a proto je důležité vybrat si barvy, které se líbí právě vám. Děti si obvykle hrají s hračkami, které jim nabídnete, proto je úplně v pořádku vybrat to, co se líbí vám. Mějte na paměti, že odstíny barev se mezi různými výrobci mohou výrazně lišit, což může způsobit, že vám hračky od různých výrobců k sobě nemusí vizualně pasovat. Doporučujeme pečlivě zvážit, jaké barevné spektrum vám vyhovuje, jestli vám vadí/nevadí míchat barvy nebo si necháte namalovat hračky dle pokojíčku? :) 

K dispozici máte několik variant:

  • Plno-barevné - většina výrobců nabízí nejširší spektrum produktů v základních odstínech duhy, zde ale pozor protože jednotlivé odstíny mezi výrobci nesedí. Nesparujete Grimm´s s Goki ani s Targe nebo Ocamorou.
  • Pastelové - nejširší nabídku pastelových hraček má značka Grimm´s, o něco méně potom nabízí Ocamora
  • Přírodní - zde je potřeba si uvědomit, že každý výrobce vyrábí z jiného dřeva. Přírodní mosty od Grimm´s neladí s tmavším Bauspielem nebo se světlounkými kostkami od Everwood Friends. Pěknou kombinaci tvoří ale Bikeho s Ostheimer.
  • Zemité - nádhernou kolekci v jemných přírodních barvách nabízí Raduga Grez
  • Barvy na přání - jako novinku na našem eshope můžete najít značku Wooden Tale. Táto malá rodinná firma se specializuje na tvorbu hraček dle přání zákazníka. Základní OE hračky tak můžete pořídit v barvách pokojíčku!

2. Typ dřeva a velikost základní kostky

Zde je důležitý faktor věk dítěte. Křehčí lipové dřevo je vhodnější pro starší děti, které s hračkami už tolik neházejí. Naopak tvrdé javorové dřevo se hodí i pro menší děti.

Velikost základní kostky je také důležitým faktorem, protože se vám může stát, že jednotlivé stavebnice nebudou navzájem k sobě pasovat rozměrově, jakmile sbírek přibude. Grimm´s ku příkladu nabízí základní kostku v rozměru 4x4x4cm a její násobky. U Everwood Friends to je ale 3,5x3,5x3,5cm. 

3. Preference a cíle hry

Je klíčové zjistit, co má vaše dítě rádo a jaké aktivity ho baví. Některé děti milují zvířátka, jiné stavění kostek, a další mohou být nadšené z autíček nebo panenek. I když máte jasnou představu, jakou hračku by vaše dítě mohlo chtít, může se stát, že o ni nebude mít zájem. Nebojte se, zkuste ji nabídnout v jiné situaci nebo  za pár měsíců, někdy se může chuť změnit!

4. Rozpočet

Ceny dřevěných hraček během posledních let vyletěly nahoru, je potřeba proto dobře zvážit jakým směrem půjdete. V naši skupince můžete najít spoustu nabídek z druhé ruky nebo se účastnit tzv. "rozdělování", kde si ze sady máte možnost vzít jenom pár kousků a zjistit, jestli by vám daná hračka vyhovovala.

Doufám, že vám tato kritéria pomohou lépe se orientovat v široké nabídce OE hraček a přivedou vás blíže k tomu, co bude pro vaše dítě nejvhodnější a co nejvíc si užijete společné hraní!