Dovolená 20.-27.9.2024. Veškeré vaše objednávky budou vyřizované postupně po návratu. Děkujeme za pochopení.

Víte jak vzniklá "duha"?

První duha vznikla roku 1970 právě vaší oblíbenou německou značkou Grimm’s. Byla inspirovaná učením Rudolfa Steinera, zakladatele Waldorfské pedagogiky,
který celoživotně studoval barvy a věřil, že jsou mostem mezi lidskou duší a okolním fyzickým světem.


Ráno vychází Slunce, my stojíme ještě ve tmě a skrze ni vidíme na obzoru světlo-červánky. Když pak na denním světle koukneme na oblohu, má modrou barvu. Ve skutečnosti hledíme do tmy na vesmír a ona modrá barva je důsledkem slunečního světla procházejícího atmosférou. Světlo pozorované skrze tmu má tedy červenou barvu a tma pozorovaná skrze světlo má barvu modrou. Tenhle protipól, společně se žlutou, která je barvou světla (světlo je bílé, tlumením ale nabyde žlutou barvu), tvoří základ waldorfské palety barev, mezi kterým na sebe navazují odstíny duhy podle zákonu o odrazu světla. Děti vnímají barvy ještě daleko intenzivněji než dospělí a v různých etapách života je ovlivňují v jejich emocionálním vývoji. Červená a oranžová, barvy, které si teoreticky můžeme pamatovat z matčina lůna, jsou spojovány s batolaty. Předškolní a raný školní věk je zosobněn v energické žluté barvě. Zelená je barva rovnováhy. Doprovází děti, které už mají trochu rozum, ale ještě nedosáhly puberty. Během dospívání se zelená mění v modrou, barvu zamyšlení a emocionality a ta nakonec přejde v indigovou a fialovou, barvy spirituality.


Na základě Steinerovy teorie barev vznikla dřevěná stohovací duha, která reflektuje i další jeho myšlenky. Je to hračka s otevřeným koncem, což znamená, že neexistuje exaktní způsob, jak si s ní hrát. Hračka, která stimuluje smysly-hezky vypadá, voní, zní, je příjemná na dotek a specificky chutná (👶🏻🦫). Steinerovy poznatky o barvách jsou velmi komplexní, přesahují fyzikální rovinu až do té ezoterické.